Προστατευμένο Διαμέρισμα «Αρέθουσα»

O φορέας  Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» λειτουργεί το  Προστατευμένο Διαμέρισμα «ΑΡΕΘΟΥΣΑ» από τον Αύγουστο του 2012 (Κωδ. Υποέργου 373825/ 2012). Το Προστατευμένο Διαμέρισμα  είναι μια εναλλακτική κοινοτική δομή διαμονής στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγράμματος ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης με μικρό βαθμό υποστήριξης από πολυκλαδική θεραπευτική ομάδα (ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, νοσηλευτή, κ.λ.π).  Tο Προστατευμένο Διαμέρισμα βρίσκεται  στην Τρίπολη Αρκαδίας, σε περιοχή αμιγώς ενταγμένη στον κοινωνικό ιστό και διαμένουν  σε αυτό τέσσερα (4) άτομα.

Η υποστήριξη των ενοίκων κατευθύνεται σε 2 κύριους άξονες :

  1. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη διαρκή εμπλοκή των ενοίκων σε όλες τις οικιακές δραστηριότητες, αλλά και την αυτοφροντίδα τους και απασχόληση μεσα σ’ ένα Προστατευμένο Διαμέρισμα.
  2. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την διαρκή προώθηση της κοινωνικής παρουσίας και συμμετοχής των ενοίκων στη γειτονιά και στην κοινότητα μέσα στην οποία τοποθετείται το Προστατευμένο Διαμέρισμα (και όχι μόνον), εκμεταλλευόμενοι στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις ευκαιρίες κοινωνικής αλληλεπίδρασης και δικτύωσης που η κοινότητα (με την ευρύτερη έννοια) παρέχει.

Σταθερή επιδίωξη του προσωπικού είναι η σταδιακή απόσυρση της υποστήριξης, μέχρι βέβαια στο σημείο που αυτό δεν θα θετει σε κίνδυνο την ομαλή διαβίωση  των ενοίκων, με στόχο την προαγωγή της κοινωνικοποίησης και της ομαδικής δουλειάς, με σεβασμό στην προσωπικότητα των ενοίκων του.

Οι ένοικοι που διαβιούν στο Προστατευμένο Διαμέρισμα προέρχονται από την κοινότητα και από δομές του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης. Ειδικότερος στόχος είναι οι ένοικοι  που διαβιούν στο Προστατευμένο Διαμέρισμα να είναι πιο αυτόνομοι και λειτουργικοί, επιτυγχάνοντας έτσι την επανένταξή τους στην κοινότητα. Αυτό επιτυγχάνεται από την φροντίδα που παρέχεται στο Προστατευμένο Διαμέρισμα και από τη επιστημονική ομάδα του Κέντρου Ημέρας «Αμάλθεια».  Αναλυτικότερα:

  1. Στο Προστατευμένο Διαμέρισμα στοχεύουμε στη διαρκή εμπλοκή των ενοίκων σε όλες τις οικιακές δραστηριότητες και  την αυτοφροντίδα τους. Ο στόχος επιτυγχάνεται μέσω ενός εξατομικευμένου προγράμματος εκμάθησης δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής για τον κάθε ένοικο με την υποστήριξη και την εποπτεία από την υπεύθυνη του προστατευμένου διαμερίσματος σε συνεργασία και με την υπόλοιπη ομάδα του προσωπικού. Επίσης στόχος μας είναι η διαρκής προώθηση της κοινωνικής παρουσίας και συμμετοχής των ενοίκων στη γειτονιά και στην κοινότητα μέσα στην οποία τοποθετείται το Προστατευμένο Διαμέρισμα (και όχι μόνον), εκμεταλλευόμενοι στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις ευκαιρίες κοινωνικής αλληλεπίδρασης και δικτύωσης που η κοινότητα (με την ευρύτερη έννοια) παρέχει.
  2. Στο Κέντρο Ημέρας «Αμάλθεια» οι ένοικοι υποστηρίζονται μέσω των ατομικών συναντήσεων ψυχολογικής υποστήριξης και ψυχοθεραπείας. Επίσης συμμετέχουν σε ομαδικές ψυχοθεραπευτικές και εργοθεραπευτικές δραστηριότητες. Οι ψυχοθεραπευτικές ομάδες επικεντρώνονται στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην επεξεργασία συναισθημάτων, στην ενίσχυση πιο ώριμων αμυνών και στην απόδοση πραγματικότητας. Επίσης στοχεύουν ώστε ο ένοικος να μπορεί να επικοινωνήσει με άλλα άτομα, να εμπλακεί σε συζητήσεις και σχέσεις, να ανταλλάξει απόψεις, να εκφράσει συναισθήματα και γενικότερα να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας φυσιολογικής ζωής. Στις εργοθεραπευτικές δραστηριότητες μέσω της απασχόλησης των ενοίκων με χρήσιμα αντικείμενα, ενισχύεται η αντίσταση απέναντι σε υποτροπές της πάθησης και επίσης προσφέρει ικανοποίηση με την απόκτηση νέων και με τη βελτίωση παλιών δεξιοτήτων. Η εργοθεραπεία δηλαδή, με αυτό το είδος απασχόλησης συνεισφέρει στην επανάκτηση της αυτοεκτίμησης και εμπιστοσύνης στον εαυτό τους και τους προσφέρει μία, περισσότερο ώριμη υπευθυνότητα με μακροπρόθεσμο στόχο την επαγγελματική επανένταξη. Η συμμετοχή των ενοίκων στις ομαδικές δραστηριότητες ενισχύει  τους ένοικους να κινητοποιηθούν και να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην ομάδα ώστε να συμμετέχουν μαζί σε διάφορες εκδηλώσεις, εκδρομές και διακοπές  που πραγματοποιούνται στην κοινότητα.

Ομάδες και εργαστήρια Μελών:

Ομάδα Αυτοφροντίδας (ατομικής και γενικής καθαριότητας)

Ομάδα Καλλιτεχνικών – Χειροτεχνίας

Ομάδα Εργοθεραπείας – Κατασκευής
Οφέλη: Δημιουργία και έκφραση μέσω κατασκευών και χειροτεχνιών χρησιμοποιώντας εικαστικά και άλλα υλικά.

Ομάδα Προβολής Ταινίας
Προβολή μιας ταινίας ή ενός ντοκιμαντέρ και συζήτηση με τα μέλη της ομάδος.
Οφέλη: Οι συμμετέχοντες, διευρύνουν τις γνώσεις τους πάνω σε διάφορα θέματα και αναπτύσσουν δεσμούς με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδος, ενώ καλλιεργείται ταυτόχρονα το ομαδικό πνεύμα. Αναπτύσσεται και βελτιώνεται η ικανότητα αυτοέκφρασης και ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και η κριτική ικανότητα. Οι συμμετέχοντες ψυχαγωγούνται, περνώντας ευχάριστα την ώρα τους.

Ομάδα Επικαιρότητας
Συζήτηση της επικαιρότητας με σκοπό την ενημέρωση των μελών πάνω σε διάφιρα θέματα (πολιτική, επιστήμες, τεχνολογία κ.λ.π.)
Οφέλη : Δημιουργία φιλικών σχέσεων , επικέντρωση στο εδώ και τώρα, ανάπτυξη ενδιαφερόντων και ενίσχυση αυτοπεποίθησης.

Ομάδα ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων – ψυχαγωγίας
Κατά τη διάρκεια της ομάδας αυτής, τα μέλη παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια με τη βοήθεια συντονιστών.
Οφέλη : Ψυχαγωγία, δημιουργία φιλικών σχέσεων και απόκτηση γνώσεων.

Ομάδα Επανένταξης στην κοινότητα (περίπατος και έξοδος σε χώρους εστίασης – καφέ)

Ομάδα Μαγειρικής – Ζαχαροπλαστικής
Εκαμάθηση / βελτίωση δεξιοτήτων που σχετίζονται με την παρασκευή φαγητών και γλυκών.
Οφέλη : Εκμάθηση και βελτίωση των δεξιοτήτων μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Ενίσχυση αυτοπεποίθησης, αυτοεκτίμησης και ικανότητας λήψης πρωτοβουλίας.

Μεικτή Θεραπευτική Ομάδα (ομάδα ανάδειξης συναισθημάτων και ενδοσκόπησης)
Στη συγκεκριμένη ομάδα λαμβάνουν μέρος τόσο οι εξυπηρετούμενοι, όσο και το προσωπικό του Κέντρου Ημέρας και συζητιούνται διάφορα θέματα που φέρουν τα μέλη. Η ομάδα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή απόγευμα και είναι ανοιχτή ομάδα.
Οφέλη : Ενημέρωση για διάφορα θέματα ιατρικής φύσης που τους απασχολούν. Επιλύονται προβλήματα που αφορούν τις σχέσεις των μελών και διεύρυνση της γνώσης τους αναφορικά με θέματα.

Ομάδα Μουσικής
Χρήση διάφορων μουσικών οργάνων σε οργανωμένες μουσικές δραστηριότητες και ελεύθερος μουσικός αυτοσχεδιασμός (μουσικών οργάνων, φωνής και σωματικής κίνησης.
Οφέλη : Αυτοέκφραση, ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, μείωση του στρες, χαλάρωση και επαφή με σωματικές αισθήσεις, ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας, ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της αυτοαποδοχής, υποστήρικη ώστε να αναγνωρίσει και να καταλάβει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του, διαχείρηση δύσκολων συναισθημάτων και τραυματικών εμπειριών, ενίσχυση και υποστήριξη ώστε να δημιουργήσει θετικές σχέσεις με τους άλλους και να λειτουργήσει επανορθωτικά σε προηγούμενες άσχημες εμπειρίες του, οργάνωση της συγκέντρωσης και οριοθέτηση του σωματικού συντονισμού.

Ατομικές Συναντήσεις
Εβδομαδιαίες συναντήσεις του εξυπηρετούμενου με το Πρόσωπο Αναφοράς.Γίνεται συζήτηση, κατά κύριο λόγο για τη συμμετοχή και τη ζωή του στο Κέντρο Ημέρας αλλά και γι’ αυτά που τον απασχολούν.
Οφέλη : Βελτίωση της έκφρασης και δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης.

Ομάδα Θεάτρου

Ομάδα Άθλησης και χορού

Κοινοποίηση

Στοιχεία επικοινωνίας

Δ. Χατζηχρήστου 36 Τρίπολη, Ελλάδα, 22100
T.
+30 2710 223595
E. khamaltheia@gmail.com